Creta Maris Beach Resort
Creta Maris Beach Resort
Creta Maris Beach Resort
Creta Maris Beach Resort

ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Η Κρήτη είναι ένα νησί στην καρδιά της Μεσογείου. Οι θάλασσες γύρω της προσφέρουν αλιεύματα, οι εύφορες κοιλάδες της Μεσσαράς και της Ν.Α. Κρήτης χαρίζουν πολλά και άριστης ποιότητας λαχανικά. Στις πλαγιές και τους κάμπους καλλιεργείται άμπελος και ελαία και στα περιβόλια, φρούτα και λαχανικά. Όλη η Κρήτη διασχίζεται κατά μήκος από ψηλά βουνά, στα οποία βόσκουν αμνοερίφια και παράγονται άριστης ποιότητας κτηνοτροφικά προϊόντα.

Η κουζίνα της Κρήτης, μια κουζίνα φτωχών ανθρώπων, έχει ένα τεράστιο πλούτο χάρις στην ευρηματικότητα των κατοίκων της, ένδειξη προηγμένου γαστρονομικού πολιτισμού.

350 χρόνια π.Χ., η κουζίνα της Μεσογείου, μια τέχνη που πήγαζε σε μεγάλο βαθμό από τον Ελληνικό πολιτισμό, γνώριζε την ίδια αίγλη που γνωρίζει και σήμερα. Ο πρώτος της τροβαδούρος, ο ποιητής και μέγας γκουρμέ ο Αρχέστρατος ο Γελώος, έγραψε τότε τις αρχές της καλής κουζίνας:

1. Υψηλής ποιότητας υλικά
2. Αρμονικός συνδυασμός των υλικών
3. Διακριτικά μυρωδικά και μπαχαρικά
4. Αραιές σάλτσες που να μην αλλοιώνουν τη γευστική εμπειρία

Οι αυθεντικές γεύσεις των τοπικών κουζινών της Κρήτης και της Μεσογείου είναι γεύσεις που σμιλεύτηκαν από ανώνυμους γλύπτες μέσα στους αιώνες και καταξιώθηκαν από γενιές και γενιές ανωνύμων ανθρώπων, που συνέδεσαν τα πιάτα αυτά με τις χαρές, τις γιορτές και την καθημερινή τους ζωή. Το ταξίδι της γεύσης, είναι ένα ταξίδι στον πολιτισμό, καθώς το τραπέζι είναι αποτύπωση της ζωής των λαών που το διαμόρφωσαν.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε έξι συνταγές της παραδοσιακής κρητικής κουζίνας, τις οποίες πιστεύουμε πως θα εκτιμήσετε

ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τζατζίκι με μαϊντανό

Τζατζίκι με μαϊντανό

Συστατικά:

  • 1 λίτρο γιαούρτι

  • 1 μεγάλο αγγούρι

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • ¼ ματσάκι μαϊντανό

  • 1 κουτ. αλάτι

  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

  • 2 κομμένες ελιές

  • 2 καρότα τριμμένα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Βάλτε το σκόρδο, αλάτι, αγγούρι, μαϊντανό και ελαιόλαδο (σταδιακά) σε ένα μπλέντερ. Η διαδικασία εξαρτάται από τον τρόπο που θέλετε κομμένο το αγγούρι. Ανακατέψτε το γιαούρτι και προσθέστε το ψιλοκομμένο μαϊντανό. Διατηρείται στο ψυγείο.  Μπορείτε να προσθέσετε 1 καρότο τριμμένο ψιλοκομμένο.

Χωριάτικη Σαλάτα

Χωριάτικη Σαλάτα

Συστατικά:

  • 4-5 μεσαίες ντομάτες

  • 2 κόκκινα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

  • 1 μέτριο αγγούρι

  • 1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη

  • 1 κ.σ. κάππαρη ξεπλυμένη

  • 6 κ.σ. εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. ξίδι από κόκκινο κρασί

  • 150γρ. τυρί φέτα τριμμένη στον τρίφτη

  • 400γρ. κρίθινα παξιμαδάκια

  • Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

  • 1 κ.γ. ξερή ρίγανη ή φρέσκια

Εκτέλεση:

Μουσκεύετε τα παξιμαδάκια σε κρύο νερό. Τα στύβετε με τα χέρια σας και τα θρυμματίζετε σε μια βαθιά σαλατιέρα. Κόβετε τις ντομάτες σε φέτες και τις στύβετε ελαφρά να φύγουν στα σπόρια τους. Κόβετε το αγγούρι και τα κρεμμύδια σε λεπτές ροδέλες και ξεχωρίζετε τα δαχτυλίδια του κρεμμυδιού. Τα ρίχνετε όλα, μαζί με την κάππαρη, το σέλερι και το βασιλικό, στη σαλατιέρα. Αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε 4 κουταλιές από το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά. Βάζετε τη σαλάτα στο ψυγείο για μισή ώρα. Στο σερβίρισμα την πασπαλίζετε με τη φέτα, αναμειγνύετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο με το ξίδι, περιχύνετε τη σαλάτα και τη σερβίρετε.

Ντάκος ο λαντουριστός

Ντάκος ο λαντουριστός

Συστατικά:

  • 2 παξιμάδια μεγάλα

  • 1 μεγάλη τομάτα

  • 100γρ. φέτα(σκληρή κ αλμυρή)

  • Λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο

  • Λίγες ελιές, μαϊντανό για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

  • Ρίγανη

  • Λάδι

  • Αλάτι

Εκτέλεση:

1.Βρέχουμε τα παξιμάδια πολύ λίγο με νερό αν είναι σκληρά

2.Τρίβουμε την τoμάτα και την φέτα στο χοντρό του τρίφτη

3.Βάζουμε τα παξιμάδια σε ένα πιάτο

4.Ανακατεύουμε την ντομάτα, την ρίγανη, το αλάτι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και αφήνουμε λίγο να μαριναριστούν.

5.Βάζουμε το ντιπ επάνω στον ντάκο και από πάνω την τριμμένη φέτα

6.Γαρνίρουμε με τις ελιές και το μαϊντανό

Μελιτζανοσαλάτα

Μελιτζανοσαλάτα

Συστατικά:

  • 4 μελιτζάνες

  • 3 σκελίδες σκόρδο

  • 1/3 κούπα ελαιόλαδο

  • Αλατοπίπερο

  • 2 κουταλιές της σούπας φύλλα μαϊντανού

  • 1 μέτριο κρεμμύδι (προαιρετικά)

  • Ξύδι

Εκτέλεση:

Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στα κάρβουνα, στο γκάζι ή πάνω στη πλάκα σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να μαυρίσει η φλούδα τους. Αυτό διαρκεί περίπου 10 λεπτά. Χτυπάμε στο μπλέντερ το σκόρδο με αλάτι, λίγο λάδι και τα σκληρά μέρη του μαΪντανού. Κρατάμε την μελιτζάνα από το κοτσάνι και αφαιρούμε προσεκτικά την φλούδα, αφαιρείται εύκολα αφού είναι ψημένη. Βάζουμε τη σάρκα στο μπλέντερ και συνεχίζουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Προσέχουμε να μην υπάρχουν στη σάρκα «μαυράκια» από την ψημένη φλούδα.  Προσθέτουμε το ξύδι, το λάδι και τον υπόλοιπο μαΪντανό και χτυπάμε ΕΛΑΧΙΣΤΑ το μείγμα, ίσα που να πολτοποιηθεί, δηλαδή 2 – 3 δευτερόλεπτα. Διορθώνουμε το αλάτι και το ξίδι.

Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και το αφήνουμε για λίγο στο ψυγείο, Τρώγεται το ίδιο

Μπουμπουριστοί χοχλιοί

Μπουμπουριστοί χοχλιοί

Συστατικά:

  • 500 γρ. σαλιγκάρια

  • 1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένο δεντρολίβανο

  • 1/2 φλιτζάνι ξύδι από κρασί

  • 500 γρ. παρθένο ελαιόλαδο

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού αλάτι

Εκτέλεση:

Σε μια αντικολλητική κατσαρόλα προσθέστε το αλάτι καλύπτοντας όλο τον πάτο της. Αφήστε το να κάψει πολύ καλά. Προσθέστε τα σαλιγκάρια στο ταψί, τοποθετώντας το άνοιγμα του κελύφους προς το αλάτι. Ρίχνετε το ελαιόλαδο. Τηγανίζετε για 6 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Όταν το αλάτι γύρω από το τηγάνι γίνεται καφέ, προσθέστε το αποξηραμένο δεντρολίβανο. Ρίχνετε το ξίδι από κρασί. Περιμένετε για περίπου δύο λεπτά έως ότου το υγρό εξατμίστει και η σάλτσα γίνει λεία. Σερβίρετε ζεστό, σε ένα βαθύ πιάτο με τη σάλτσα του τηγανιού πάνω από τα σαλιγκάρια.

Γίγαντες στο φούρνο

Γίγαντες στο φούρνο

Συστατικά:

  • 500 γρ. φασόλια

  • 2 ξερά κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες

  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε στρογγυλές φέτες

  • 2 καρότα κομμένα σε ροδέλες

  • 4 σκελίδες σκόρδο σε φέτες

  • 1 κούπα. ελαιόλαδο

  • 2 κοτσάνια σέλινο ψιλοκομμένο

  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό

  • 700 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες

  • ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού

  • Αλάτι - πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση:

Μουλιάστε τους γίγαντες σε άφθονο νερό από το προηγούμενο βράδυ. Την επόμενη μέρα αφήστε τα να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν για περίπου 40 λεπτά. Στη συνέχεια, στραγγίξτε τα και βάλτε τα σε ένα μεγάλο ταψί. Ζεστάνετε το μισό ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, με το σκόρδο και το κρεμμύδι για 10 λεπτά. Δεν χρειάζεται να ροδίσουν, μόνο να μαραθούν. Προσθέστε τη ζάχαρη, τις ντομάτες, το καρότο, τα πράσινα κρεμμύδια, το σέλινο, το μαϊντανό και το αλάτι με το πιπέρι. Βράστε τα για 10 λεπτά και στη συνέχεια ρίξτε τα στα φασόλια. Τέλος, προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και 1 φλιτζάνι νερό και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 ° C για περίπου 45 λεπτά.

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο

Συστατικά:

    • 1 κοτόπουλο

    • 1/2 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο

    • 2 σκελίδες σκόρδο

    • Αλάτι πιπέρι

    • Λίγη ρίγανη

    • Χυμό μισού λεμονιού 

Εκτέλεση:

Πλύνετε το κοτόπουλο. Καθαρίστε τις πατάτες και κόψτε τις σε τέταρτα. Προσθέστε το αλάτι και το πιπέρι και τη ρίγανη. Στη συνέχεια, ψιλοκόψτε το σκόρδο. Βάλτε τα όλα σε ένα μεγάλο ταψί. Προσθέστε το ελαιόλαδο και λίγο νερό.

Ψήστε για 1,5 ώρες στους 180-200 βαθμούς. Μόλις ψηθεί το κοτόπουλο βγάλτε το από το φούρνο και ρίξτε χυμό λεμονιού στην κορυφή, ενώ είναι ακόμα ζεστό!

Μοσχάρι Κατσαρόλας

Μοσχάρι Κατσαρόλας

Συστατικά:

  • 1 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κρέας

  • 2 κιλά μικρά κρεμμυδάκια

  • 1 κ.σ. τοματοπολτός

  • 4 μεγάλες κομμένες τομάτες

  • 2 σκελίδες σκόρδο

  • 4 φύλλα δάφνης

  • 1/2 φλιτζάνι ξύδι

  • Μπαχαρικά

  • Αλάτι πιπέρι

  • 1 μεγάλο ποτήρι ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Πλένετε και κόβετε το κρέας σε μικρές μερίδες. Σοτάρετε το ελαιόλαδο και το κρέας στην κατσαρόλα. Προσθέστε τις τομάτες και τον τοματοπολτό, τα φύλλα δάφνης, τα μπαχαρικά, το ξύδι, το αλάτι και το πιπέρι. Στη συνέχεια, προσθέτετε όσο νερό χρειάζεται για να καλύψει το κρέας και ψήνετε για περίπου 90 λεπτά στην κατσαρόλα (αν χρησιμοποιείτε ένα τηγάνι θα χρειαστείτε περίπου 45 λεπτά και λιγότερο νερό). Καθαρίζετε τα κρεμμύδια, τα βάζετε σε ένα μπολ με νερό (για να μην μαυρίσουν) και μόλις το κρέας είναι έτοιμο, προσθέτετε τα κρεμμύδια και το αφήνετε για 20 λεπτά ακόμα.

Γεμιστά

Γεμιστά

Συστατικά:

  • 12 τομάτες

  • 1/2 κιλό πατάτες

  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι

  • 3 σκελίδες σκόρδο

  • 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό

  • 4 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά

Σήμα κατατεθέν του ελληνικού καλοκαιρινού τραπεζιού και μία ατα πιο τις πιο νόστιμες συνταγές σε γενικές γραμμές!

Εκτέλεση:

Επιλέξτε μεγάλες στρογγυλές τομάτες, πλύνετε τις και κόψτε το "καπάκι" από το πάνω μέρος τους (από την πλευρά που είναι το κοτσάνι) με ένα κοφτερό μαχαίρι. Αφαιρέστε το εσωτερικό μέρος (σπόροι) και βάλτε το σε ένα μπολ.

Προσθέστε αλάτι και πιπέρι μέσα στις ντομάτες και βάλτε τις σε ένα μεγάλο ταψί.

Ανακατέψτε το εσωτερικό που αφαιρέσατε. Στη συνέχεια, βάλτε το κρεμμύδι με το μισό ελαιόλαδο και το ρύζι σε ένα τηγάνι και σοτάρετε για λίγο. Προσθέστε τη μισή ποσότητα από το μείγμα που του εσωτερικού της τομάτες, το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι, το μαϊντανό και 1/2 φλιτζάνι νερό και αφήστε τα να σιγοβράσουν για 5 λεπτά. Με τη χρήση ενός κουταλιού γεμίστε τα 2/3 της κάθε τομάτας. Καλύψτε τα με τα «καπάκια» τους και βάλτε τα πίσω στο ταψί, το ένα κοντά στο άλλο. Ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο για τις ντομάτες και πασπαλίστε με τριμμένη φρυγανιά. Καθαρίστε, πλύνετε και κόψτε τις πατάτες. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι και τοποθετήστε τα ανάμεσα στις τομάτες. Τέλος, ρίξτε το υπόλοιπο εσωτερικό μέρος των τοματών στο ταψί και ψήστε όλα μαζί στο φούρνο για 45 - 60 λεπτά.

Σαλάτα με χόρτα

Σαλάτα με χόρτα

Συστατικά:

  • 300 γρ. χόρτα (ραπανάκι, σόγχο, αρακά, μάραθο, ρόκα, λαγόχορτα, πράσο, ανδρακλή κλπ)

  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια

  • 1 κ.σ ξύδι

  • 4 κ.σ παρθένο ελαιόλαδο

  • Αλάτι

Εκτέλεση:

Πλύντε καλά όλα τα χόρτα και τα λαχανικά, στη συνέχεια κόψτε τα. Ανακατέψτε τα όλα για 1-2 λεπτά, προσθέστε αλάτι, λάδι και ξύδι.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

ΙΣΤΟΡΙΑ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ